Kuzinatzeko aholkuak: Nola kuzinatu eta prestatu elikagaiak?

  • Alergenoa dietatik guztiz ezabatu, hala elikagaia bera nola elikagai hori osagai gisa izan dezaketen produktuak baztertu behar dira.
  • Lehengo eta behin alergia duenarentzako jakiak kuzinatu behar dira, beste elikagai batzuen bidezko kutsadurak eta kontaktuak ekiditeko.
  • Eskuak ondo garbitu.
  • Higienizatu lan-azalera guztiak eta garbitu sukaldeko tresna guztiak erabili aurretik (hobeto alergikoarentzat bakarrik erabiltzen badira): labanak, oholak, irabiagailuak, sukaldeko trapuak, zartaginak, etab.
  • Ez berrerabili alergia edo intolerantzia sortzen duten elikagaiak edo osagaiak eduki ditzaketen elikagaiak frijitzeko erabili den olioa.
  • Elikagai berezi guztiak hozkailu eta armairuetan hermetikoki gorde behar dira eta etiketa ere jarri behar zaie, kutsadura gurutzatua ekiditeko.
  • Erabili binilozko eskularruak kuzinatzen baduzu eta elikagai batzuk (adib.: mariskoa) ukitzeak alergia eragiten badizu.

Etxetik kanpo gogoratzeko aholkuak: nola lagun nazakete nire jatekoak hautatzen?

Europar Batasunean elikagaien alergia- eta intolerantzia-kasuen % 70 etxetik kanpo sortzen dira; beraz, honako hauek gomendagarriak dira:

  • Eraman mediku-ziurtagiria eta alergiari aurre egiteko beharrezko sendagaiak (bronkio-zabaltzaileak, antihistaminikoak.).
  • Eraman alergia/intolerantzia sortzen dizuten alergenoen eta alergeno horiek dituzten elikagaien zerrenda zurekin (baita ingelesez ere atzerrira bidaiatuz gero).
  • Aldez aurretik galdetu ea menu berezirik dagoen etxetik kanpo jatean (jatetxeak; hegazkineko, itsasontziko, treneko eta abarreko cateringetako jatekoak).
  • Ondo azaldu elikagaiak eta horiekin egindako produktuak zerbitzatzen eta kuzinatzen dituztenei zein alergia duzun, elikagai horiek menutik kanpo gera daitezen.
  • Saihestu osaera ezezaguneko elikagaiak kontsumitzea.
  • Eraman zurekin kontsumitzeko elikagai segururen bat.

Aholkuak ikastetxe eta instituturako: zer esan behar dut nire institutuan? Eta jantokian?

  • Eman mediku-ziurtagiria zuzendariei, irakasleei eta eskolako jantokira, eskolan/institutuan bazkalduz gero.
  • Eraman alergiak/intolerantziak eragiten dituzten alergenoen zerrenda.
  • Saihestu osaera ezezaguneko elikagaiak kontsumitzea.
  • Ikastetxeak eskura izan behar ditu alergia-erreakzio bati aurka egiteko sendagaiak.
  • Ondo azaldu irakasleei eta zure kideei zein den zure alergia edo intolerantzia, saiheste aldera alergia edo intolerantzia eragiten duen edozein elikagai kontsumitzea ikastetxean/institutuan egiten diren ekitaldietan (urtebetetze-ospakizunak, Olentzero, inauteriak, ikastetxeko jaia edo ikasturte amaierako jaia, etab.).
  • Irakasleek alergiak edo intolerantziak dituzten ikasleen berri eman behar diete euren kideei, solidaritate-klima sortzeko eta alergiadunak/intolerantziadunak bere burua ezberdin gisa ikustea saihesteko. Jantokian ez dira bereizi behar.
  • Jantokiak jarduera-protokoloari jarraitu behar dio eskola-jantokietako menu bereziak egitean.
  • Jantokiko zaintzaile eta laguntzaileek informazio egokia izan eta sentsibilizatuta egon behar dute. Zehazki, zaindu egin beharko dute ikasleak osaera ezezaguneko elikagaiak kontsumitzea, hala nola, eskolako kideek konturatu gabe eskaintzen dizkietenean.

Sortze data: 2012-12-19

Eguneratze data: 2019-07-11