ZER DA? 

Zuntza karbohidrato konplexu bat da, gure organismoak ia digeritu ezin duena.  

Landare-jatorriko elikagaietan bakarrik egoten da. 

ZUNTZ-MOTAK 

Bi mota daude: 

  • Disolbagarria: uretan disolbatzen da eta digestioa moteltzen duen gel bat sortzen du. Mikrobiota elikatzen du, bakterioak hartzitu egiten baitira hesteetan.  
  • Ez-disolbagarria: ez da uretan disolbatzen, xurgatu egiten da eta gorozkien tamaina handitzen du, eta, horrenbestez, onuragarria da heste-igarotzearentzat. Libragarria da. 

INGESTIO-GOMENDIOAK 

Europako gidalerro dietetiko gehienek egunean 25-35 g-ko ingestioa gomendatzen dute helduentzat (egunean 30-35 g zuntz gizonezkoentzat eta egunean 25-32 g emakumezkoentzat). 

ZUNTZAK OSASUNEAN DITUEN ONDORIOAK 

  • Heste-igarotzea hobetzen du 
  • Bete egiten du eta pisua kontrolatzen laguntzen du 
  • Gaixotasun kardiobaskularrak eta 2 motako diabetesa prebenitzen laguntzen du 
  • Hesteen eta mikrobiotaren osasuna hobetzen du 
  • Dirudienez, koloneko minbizia izateko arriskua murrizten du 
  • Ahoko osasunerako ona da 

ZUNTZ-ITURRI DIREN ELIKAGAIAK 

  • Zuntz disolbagarriko iturriak: lekaleak, azenarioak, patatak, arroza, oloa, kalabaza, sagarrak, bananak… 
  • Zuntz disolbaezineko iturriak: zereal integralak, gari salbatua, hosto berdeko barazkiak 

ZUNTZA ETIKETAN 

Zuntza ez da nahitaez adierazi behar nutrizio-taulan, baina nahi izanez gero produktuaren zuntz-gramoak jar daitezke, produktuaren 100 gramoko

NUTRIZIO-ADIERAZPENAK 

Zuntz-iturria 

Produktuak kopuru hauek ditu gutxienez

  • 3 g zuntz 100 g-ko, edo  
  • 1,5 g zuntz 100 kcal-ko. 

Zuntz asko 

Produktuak kopuru hauek ditu gutxienez

  • 6 g zuntz 100 g-ko, edo  
  • 3 g zuntz 100 kcal-ko.