Zer da?

Laktosarekiko intolerantzia laktosa (esne-azukrea) digeritzeko ezintasuna da.

Laktosa heste meharrean ekoizten den laktasa entzimari esker digeritzen da, eta entzima horrek laktosa bi azukre bakunagoetan deskonposatzen du (glukosa eta galaktosa). Entzima horren defizita dagoenean, laktosa ezin da ondo digeritu hestean, eta, ondorioz, urdail-hesteetako arazoak sortzen ditu, hala nola beherakoa, hantura, abdomeneko mina, goragalea edo gorakoak. Arazo horri, hain zuzen, laktosarekiko intolerantzia esaten zaio.

Hainbat intolerantzia maila daude, intolerantzia duen pertsonaren laktasa zein funtzionala den arabera:

  • Badaude laktosa batere toleratzen ez duten pertsonak (ez dute laktasa entzimarik).
  • Beste batzuek kopuru txikiak toleratzen dituzte (beren laktasa entzimak zati batean bakarrik funtzionatzen du).

 Espainian, biztanleriaren % 35-70ek du laktosarekiko intolerantzia edo xurgapen txarraren mailaren bat.

Zer dira laktosarekiko intolerantziak sortzen dituen sintomak?

Sintomak eragindako pertsonak laktosa prozesatzeko duen gaitasunaren arabera agertzen dira.

Pertsona batzuen kasuan, nahiz eta intoleranteak diren, beren laktasa entzimak arazorik gabe esne-kopuru jakin bat digeritu ahal izateko moduan funtzionatzen du. Beste batzuek, ordea, kopuru oso txikiekin intolerantziaren sintomak dituzte.

Honako hauek dira ager daitezkeen sintomak: abdomeneko mina, beherakoa, abdomeneko distentsioa (hantutako sabela), flatulentzia, goragalea eta gorakoak, eta, ondorioz, pisua galtzea

 
* Sintoma horietako bat izateak ez du esan nahi derrigorrez laktosarekiko intolerantzia denik. Mediku batek baino ezin ditu intolerantzia den zehazteko frogak egin eta, emaitzak positiboak badira, medikuak bakarrik zehatz dezake zein den intolerantzia-maila.

Zein da laktosarekiko intolerantziaren eta esneak eragindako alergiaren arteko aldea?

Laktosarekiko intolerantzia ez da alergia, laktasa entzimaren gabezia baizik.

Laktosarekiko intolerantzia laktosa (esnean eta eratorrietan dagoen azukrea) ez metabolizatzeagatik sortzen da; esneak eragindako alergia, ordea, immunitate-sistemak animalien (behiak, ardiak, ahuntzak…) esneko proteinen aurrean duen aurkako erreakzioa da.

Laktosari intolerantzia dioten pertsonentzako gomendioak

  • Intolerantzia-maila altua bada, esnea eta esnetik eratorritako produktuak ez kontsumitzea. Ondorioz, kaltzio gutxiago hartzen da, esnea mantenugai horren iturri aberatsa baita; hortaz, kaltzioa duten beste elikagai batzuk kontsumitu beharko lirateke, hala nola fruitu lehorrak, lekaleak, arrain urdina eta hosto berdeko landareak.
  • Etiketan “laktosarik gabe” adierazpena duten esnea eta produktu eratorriak kontsumitzea.
  • Elikagaien etiketak ondo irakurtzea: osagaien artean esnea duten elikagai asko daude, nahiz eta esnetik eratorriak ez diren. Zalantzarik baduzu, ez kontsumitu.
  • Zenbait sendagaik laktosa izan dezakete: laktosarekiko intolerantzia baduzu, kontsultatu zure mediku edo farmazialariarekin.

Laktosa duten elikagaiak

Laktosa duten eta DEBEKATUTA dauden elikagaiak Laktosarik ez duten eta KONTSUMI DAITEZKEEN elikagaiak Laktosa IZAN DEZAKETEN elikagaiak
  • Behi, bufalo, ahuntz, ardi eta gizakien esnea
  • Esne-hautsa, esne lurrundua eta esne kondentsatua
  • Jogurta eta esnearen beste eratorri hartzitu batzuk
  • Gaztak, gaztanbera, gatzatua, esne gaingabetua
  • Gurina, esne-gaina
  • Esneki-postreak
  • Budina, arrautzesnea, arroz-esnea, moussea
  • Esnekiak dituzten hestebeteak
  • Izozkiak
  • Esnean oinarritutako edariak, hala nola irabiakiak eta hortxatak
  • Bexamela, esnearekin eginiko saldak eta horiek dituzten produktuak (adib. kroketak)
  • Ohiko konposizioa duten bularreko haurrentzako formulak
  • Txokolate esneduna
  • Gurinarekin edo arrautzaztatzeko orearekin frijitutako elikagaiak
  • Etiketan “laktosarik gabe” duen esnearen produktu eratorriak edo esnea
  • “Laktosarik gabe” etiketa duten produktuak
  • Edari begetalak: soja, kokoa, oloa, arroza, almendrak
  • Edari begetaletatik eratorritako edozein esneki
  • Fruitu lehorrak
  • Lekaleak
  • Haragi zuri eta gorriak
  • Arrainak eta itsaskiak
  • Frutak
  • Barazkiak
  • Zerealak
  • Arrautzak
  • Eztia
  • Pasta
  • Patatak
  • Arroza
  • Ogia, ogi txigortua eta moldeko ogia
  • Margarina
  • Karameluak eta gozokiak
  • Hestebeteak
  • Haragi-produktuak, hala nola patea, albondigak, hanburgesak, saltxitxak…
  • Kafe, txokolate eta kakaoaren ordezkoak
  • Fruta-zukuak
  • Opilak: donutak, opil txikiak, krepeak, opilak, bizkotxoak, gailetak, pastak, tostadak, etab.
  • Pastelgintzako produktuak: pastelak, tartak, bizkotxoak, budinak
  • Haragizko pastelak eta frijituak
  • Irabiakietako arrautzen ordezkoak
  • Kremak, pureak eta zopak
  • Berehala prestatzeko zopak
  • Aurrekozinatuak
  • Zereal aberastuak
  • Entsaladetarako gozagarriak
  • Maionesak
  • Arrautza-irinak
  • Pototxoak, ahiak eta zerealak
  • Sorbeteak
  • Aperitiboak eta snack-ak
  • Barra energetikoak
  • Edari alkoholdunak – hartzituak edo destilatuak
  • Edari destilatuak
  • Ardoa eta sagardoa

* Osagaiez ziur egoteko, elikagaien etiketa kontsultatu behar da

Laktosari intolerantzia diotenei arazoak eragin diezazkieketen gehigarriak edo osagaiak

Laktosa duten eta DEBEKATUTA dauden gehigarriak/osagaiak Laktosarik ez duten eta KONTSUMI DAITEZKEEN gehigarriak/osagaiak
  • Laktosa
  • Laktosa monohidratoa
  • Esne-azukrea
  • Esneki solidoak
  • Esne-arrastoak
  • Seruma
  • Esne-seruma
  • Esnearen seruma
  • Serum-hautsa
  • Gatzagia
  • Almidoia
  • Esnearen proteina
  • Kaseina
  • Kaltzio kaseinatoa (lehen H/E4511)
  • Sodio kaseinatoa (lehen H/E4512)
  • Potasio kaseinatoa (lehen H/E4513)
  • Magnesio kaseinatoa
  • Proteina hidrolizatua
  • Laktalbumina
  • Laktoglobulina
  • E101 erriboflavina edo laktoflavina
  • E101A erriboflabina edo laktoflavina fosfatoa
  • E106 laktoflavina fosfatoa
  • E270 azido laktikoa
  • E325 sodio laktatoa
  • E326 potasio laktatoa
  • E327 kaltzio laktatoa
  • E328 amonio laktatoa
  • E329 magnesio laktatoa
  • E585 burdina laktatoa
  • E415 xantano-goma
  • E418 gellan-goma
  • E472b ester laktiko mono eta diglizeridoak, gantz-azidoak
  • E575 glukono delta laktona
  • E480 sodio dioktil sulfosukzinatoak
  • E481 sodio estearoil 2 laktilatoa
  • E482 kaltzio estearoil 2 laktilatoa
  • E963 tagatosa
  • E966 laktitola

Iturria: Adilac. Asociación de Intolerantes a la lactosa

Esnearen onurak gure dietan

Esnea eta esnetik eratorritako produktuak (jogurtak, gaztak, arrautzesneak, budina, etab.) osasunarentzat onuragarriak diren hainbat mantenugairen iturri garrantzitsuak dira:

  • Kalitate handiko proteinak, organoak, ehunak eta immunitate-sistema indartzeko behar diren oinarrizko aminoazidoak ematen dituztenak.
  • A, C, D, B12, B2 eta E bitaminen kopuru handia; horiek funtsezkoak dira gure organismoak ondo funtziona dezan eta, bereziki, hazkuntza eta garapen osasuntsuak izateko.
  • Mineral eta oligoelementuen presentzia handia: kaltzio-iturri oso ona, mineral hori ezinbestekoa baita hezurrak osatzeko eta osteoporosia Gainera, potasio, fosforo, sodio, magnesio, iodo eta selenioaren iturri aberatsa da, eta mantenugai horiek beharrezkoak dira garunak eta immunitate-sistemak ondo funtziona dezaten.

Komeni da egunean esnekien 2 eta 4 anoa bitartean kontsumitzea, adinaren eta egoera fisiologikoaren arabera (haurdun egotea, edoskitzea, etab.).

Esnekien 1 anoa honen baliokidea da:

  • 200-250 ml (edalontzi edo katilu bat)
  •  2 jogurt, gatzatu edo esneki-postre
  •  40-60 g gazta ondu, 80-125 g gazta fresko, 40-60 g gazta-xerra
 
* Gazta koipetsuenak eta azukrea duten esneki-postreak noizean behin baino ez dira kontsumitu behar, gantz- eta azukre-kopuru handia dutelako, hurrenez hurren.
* Gainpisua, obesitatea eta arazo kardiobaskularrak izatekotan, komeni da esneki gaingabetuak kontsumitzea.

Erreferentziak

Sortze-data: 2019-07-11

Eguneratze-data: 2024-11-14