Erostean

  • Begiratu iraungitze data, elikagaiak erosi aurretik.
  • Elikagaia freskoa den ala ez zalantzarik baduzu, ez erosi, batik bat haragia edo arraina bada. Ez erosi elikagai izozturik eta hozturik azken unera arte.
  • Erosketak eginda, ahalik eta azkarren gorde hozkailuan. Erositakoa ez utzi ibilgailuan beste erosketa batzuk egiten dituzun bitartean.
  • Hobe duzu elikagai izoztuak poltsa isotermikoetan sartu, batik bat udan.

Gordetzean

  • Elikagaiak gordetzean, kasu egin etiketako gomendioei (hozkailua, izozkailua, kutxa).
  • Bereizi elikagai gordinak eta kontsumitzeko prest daudenak.
  • Jarri elikagai gordinak kontsumitzeko prest dauden elikagaien azpian; horrela ekidin egingo duzu kutsadura sortzea elikagai gordinen ura erorita ere.
  • Izozkailuak, zenbat eta beteago egon, orduan eta hobeto funtzionatzen du. Hozkailuan, berriz, lekua behar da aire hotza elikagaien artetik igaro dadin.
  • Ez sartu elikagai berorik hozkailuan.
  • Begiratu iraungitze data, lehenago zein produktu kontsumitu behar duzun jakiteko.
  • Lata baten edukia erabat kontsumitu ez baduzu eta gorde nahi baduzu, estalkia duen ontzi batean gorde ezazu izozkailuan sartu aurretik.

Prestatzean

  • Garbitu maiz eskuak elikagaiak prestatzean, eta, batez ere hurrengo egoeretan: komunera joan ostean, animaliaren bat ukitu ondoren edota haurrei oihalak aldatu ondoren.
  • Janariak prestatzean, bereizi gordinik kontsumitzekoak eta kuzinatzekoak.
  • Jarraitu fabrikatzailearen instrukzioei.
  • Erabili sukaldeko zapi garbiak eta aldatu maiz.
  • Ziurtatu sukaldeko ohola eta labanak garbi daudela.

Kuzinatzean

  • Ongi kuzinatu elikagaiak. Elikagaiak 70ºC-tik gora kuzinatu behar dira, barrutik zein kanpotik.

Zerbitzatzean

  • Janaria kuzinatuta, ahalik eta lasterren kontsumitu edo bero mantendu, 63ºC-tik gora.
  • Gorde hozkailuan hotz zerbitzatzeko edo geroago kontsumitzeko prestatutako janaria.
  • Ez eduki elikagairik denbora luzez giro-tenperaturan zerbitzatu bitartean.

Birberotzean

  • Ziurtatu janaria 70ºC-tik gora birberotu dela.
  • Ez birberotu birritan.

Aholku orokorrak

  • Ez erabili hondatuta dagoen eta behar bezala garbitu ez daitekeen sukaldeko ontzirik.
  • Ez prestatu janaririk beherakoa edo goragalea baduzu.
  • Zauririk edo erredurarik baduzu, ez jarri elikagaiekin kontaktuan. Erabili tirita iragazgaitzak edo sukaldeko eskularruak.
  • Ez utzi etxeko animaliei sukaldean sartzen.

Sortze data: 2010-09-06

Eguneratze data: 2018-08-07