Zuntza
ZER DA?
Zuntza karbohidrato konplexu bat da, gure organismoak ia digeritu ezin duena.
Landare-jatorriko elikagaietan bakarrik egoten da.
ZUNTZ-MOTAK
Bi mota daude:
- Disolbagarria: uretan disolbatzen da eta digestioa moteltzen duen gel bat sortzen du. Mikrobiota elikatzen du, bakterioak hartzitu egiten baitira hesteetan.
- Ez-disolbagarria: ez da uretan disolbatzen, xurgatu egiten da eta gorozkien tamaina handitzen du, eta, horrenbestez, onuragarria da heste-igarotzearentzat. Libragarria da.
INGESTIO-GOMENDIOAK
Europako gidalerro dietetiko gehienek egunean 25-35 g-ko ingestioa gomendatzen dute helduentzat (egunean 30-35 g zuntz gizonezkoentzat eta egunean 25-32 g emakumezkoentzat).
ZUNTZAK OSASUNEAN DITUEN ONDORIOAK
- Heste-igarotzea hobetzen du
- Bete egiten du eta pisua kontrolatzen laguntzen du
- Gaixotasun kardiobaskularrak eta 2 motako diabetesa prebenitzen laguntzen du
- Hesteen eta mikrobiotaren osasuna hobetzen du
- Dirudienez, koloneko minbizia izateko arriskua murrizten du
- Ahoko osasunerako ona da
ZUNTZ-ITURRI DIREN ELIKAGAIAK
- Zuntz disolbagarriko iturriak: lekaleak, azenarioak, patatak, arroza, oloa, kalabaza, sagarrak, bananak…
- Zuntz disolbaezineko iturriak: zereal integralak, gari salbatua, hosto berdeko barazkiak
ZUNTZA ETIKETAN
Zuntza ez da nahitaez adierazi behar nutrizio-taulan, baina nahi izanez gero produktuaren zuntz-gramoak jar daitezke, produktuaren 100 gramoko.

NUTRIZIO-ADIERAZPENAK
Zuntz-iturria
Produktuak kopuru hauek ditu gutxienez:
- 3 g zuntz 100 g-ko, edo
- 1,5 g zuntz 100 kcal-ko.
Zuntz asko
Produktuak kopuru hauek ditu gutxienez:
- 6 g zuntz 100 g-ko, edo
- 3 g zuntz 100 kcal-ko.

